Wednesday, June 8, 2011

HATI KITA..
Hati yang kotor akan menyukarkan ilmu untuk menembusinya. Hidayah Allah juga sukar untuk meresap kedalam hati yang kotor itu. Maka sangat dituntut agar setiap orang untuk menyucikan hati yang bersih itu. Rasullullah bersabda :

"Sesungguhnya Allah tidak melihat rupa dan harta kamu tapi melihat hati dan perbuatan kamu."
[Riwayat Muslim]

Bagaimana kita hendak menyucikan hati kita ??
Antara langkah-langkahnya ialah :

1) MEMUHASABAH DIRI
Melihat dalam diri kita, adakah kita memiliki penyakit hati.. Apa yang dimaksudkan dengan penyakit hati?? Antaranya ialah iri hati, riak, bongkak dan bersangka buruk. Jika kita memiliki simptom2 penyakit hati itu, maka perbaikinya lah..

2) MENGINGATI MATI
Setiap manusia pasti akan mati kan? Tidak akan ada manusia yang akan kekal di dunia ini.. Selalulah mengingati mati?? Sudah bersediakah kita untuk menghadapi sakaratul maut. Cuba fikirkan kembali berapa banyak dosa yang telah kita lakukan..

3) MENGHADIRI MAJLIS-MAJLIS ILMU
Dengan bertambahnya ilmu, maka hati kita akan semakin suci dan bersih seterusnya mendekatkan kita pada Ilahi. Majlis ilmu disifatkan Rasulullah sebagai taman-taman syurga. Maka tidak rugi kita meluangkan masa selama beberapa jam untuk menghadiri maklis ilmu, maka hati mudah untuk dibersihkan.

4)MEMOHON PADA ILAHI SUPAYA DIBERSIHKAN HATI KITA
Sesuatu tidak akan berlaku tanpa keizinan Allah. Maka selalulah kita bermohon dan bermunajat pada Allah supaya disucikan hati kita.

p/s : Kalau ada kelapangan sampaikan ilmu ini pada sahabat-sahabat kita yang lain. Kumpul dana kita untuk akhirat. Sampaikan ilmu walaupun sepotong ayat :)

sumber : SINERGINo comments:

Post a Comment