Saturday, April 30, 2011

indahnya SABAR..


Hayati dialog dibawah :

HambaAllah 1 : Sabar ya awak. Ujian itu tanda Allah sayangkan awak..

HambaAllah2 : Sabar! sabar! sabar!!!
Itu sahaja yang awak tahu.. Awak bolehlah cakap sabar, sebab benda 2 tidak terjadi
pada awak. Kalaulah benda tu terjadi kat diri awak, baru awak tahu
langit tu tinggi ke rendah.. Asyik suruh saya bersabar sahaja.. Tahulah
saya!!!!

Namun tahukah sahabat-sahabatku erti sabar. Fahamkah kita sabar itu dengan sebenarnya??
Hmm,, kita ni sebagai hamba Allah kan sepatutnya malu pada Allah sebab kita tidak mampu menahan setiap ujian yang menimpa kita dengan sabar dan redha kepadanya.. Kerana apa?? Kerana Allah pun memiliki sifat sabar.. Allah sabar dengan sikap-sikap hambanya..
Sebagai contoh :

Rasulullah bersabda yang bermaksud :
"Tidak ada seorang pun mendengar sesuatu yang menyakitkan lebih sabar dari Allah. Dia telah disekutukan dan dianggap memiliki anak, tetapi Dia membiarkan dan memberi mereka rezeki."
(Riwayat Ahmad daripada Abu Musa al-Ash'ari)

Kalau kita hayati dengan sebenar-benarnya ayat diatas.. Malunya kita.. Banyak mengeluh daripada bersabar.. Sedangkan Allah yang Maha Agong pun boleh bersabar dengan karenah makhluk ciptaannya.. Ya Allah ampunilah kami kerana tidak mampu menahan sabar di atas setiap ujianmu ya Allah..

Sepatutnya kita sebagai hamba perlulah sabar dalam setiap ujian..

Sebagai contoh,, seorang guru. Seseorang guru itu perlulah sentiasa bersabar dengan setiap karenah para pelajar. Mungkin terdapat para pelajar yang sangat mudah mendapat ilmu yang telah diajarkan.. Namun, terdapat jugak para pelajar susah memerima pelajaran yang telah diajarkan kepadanya.. Mengapa?? Kerana setiap manusia itu tidak memiliki tahap akal yang sama. Ada yang cepat pickup,, ada yang lambat pick up.. Jangan la mudah mengeluh dah menumpukan pengajaran itu hanya kepada pelajar yang mudah faham sahaja.. Sebaliknya,, cuba luangkan masa untuk mengajar dan lebih fokus kepada pelajar yang kurang berkemampuan dalam bidang pelajaran.. Luangkan masa untuk membuat kelas tambahan kepadanya atau sebagainya.. Janganlah mudah melatah dengan karenah pelajar yang kurang berdispilin disekolah.. Janganlah dengan cepat dan mudahnya menghukum mereka.. Cuba cari punca pelajar itu bersikap demikian.. Mungkin kerana dia memiliki masalah keluarga,, kurang kasih sayang dah sebagainya.. Maka berilah kasih sayang kepadanya. Cuba luangkan masa mendengar rintihan pelajar tersebut.. Itu adalah lebih baik..

Mengapa Allah menguji kita?? Kerana setiap ujian itu sangat memerlukan nilai kesabaran yang tinggi dalam diri kita.. Allah tidak akan menguji hambanya tanpa sebab. Jika kita diuji dengan tidak mencapai apa yang kita inginkan jangan cepat mengeluh.. Kerana Allah tahu apa yang terbaik disebaliknya.. Banyak hikmahnya.. Hanya bersabar sahaja diatas ujiannya. Sabar itu menguji setiap manusia sama ada dia benar-benar beriman dengan Allah atau sebaliknya..Firman Allah yang bermaksud :
" Dan orang yang bersabar dalam musibah, penderitaan dan peperangan mereka itulah orang yang benar imannya dan mereka itulah orang yang bertaqwa." (Surah al-Baqarah 2:17)

Hakikat sabar :

(1) Yakin mendapat pahala tanpa batas dari Allah.
Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "Sesungguhnya hanya orang yang bersabar yang dicukupkan pahala bagi mereka tanpa batasan." (Surah al-Zumar).

(2) Mendapat berita gembira dengan rahmat dan petunjuk Allah
Firman Allah s.w.t yang bermaksud: " Dan berikanlah khabar gembira kepada orang yang sabar, yang apabila ditimpa musibah mereka berkata,'kami milik Allah dan kepadaNya jua kami akan dikembalikan.' Mereka itulah yang mendapat rahmat daripada Tuhannya dan merekalah orang yang mendapat petunjuk." (surah al-baqarah 2:155-157)

(3) Mendapat syurga diakhirat kelak
Firman Allah s.w.t yang bermaksud "Dan para malaikat masuk ketempat-tempat mereka dari semua pintu (sambil mengucapkannya,),keselamatan kalian berkat kesabaran kalian. Maka alangkah baiknya tempat kesudahan itu."(surah al-Ra'd 13:23-24)

Jadi bersabarlah sahabat-sahabatku kerana banyak hikmah daripada kesabaran itu :)

Sumber : daripada bahan bacaan yang sangat saya gemari , SOLUSI isu no31..

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:
Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat.
Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
Sedekah/amal jariahnya.
Doa anak²nya yang soleh.
Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

2 comments:

  1. Ok. I know this post really applied to me.. Yep, "sabarlah wahai hati~ Allah rindukan suara permintaanmu kepadaNYA.."
    I really relieve coz I know HE knows BEST..
    Thnx dude!! ^_^

    ReplyDelete
  2. Allah sayang hambanya,, sebab itu Dia menguji kita kan :)

    ReplyDelete